Beyaz Kanatlı Kuş – Hasan Latif Sarıyüce

Kim istemez ki Bilgin Amca gibi bir amcayı? Her şeyi biliyor, öğretiyor ve yeni yeni şeyler buluyor. Mesela yaptığı son aletle insanların konuşması sonucu duvarlarda kalan sesleri tespit etti yeğeniyle. Hatta böylece büyük bir uyuşturucu şebekesinin yakalanmasını sağladı.

Bilgin Amca, bu kadar şey bilmesine karşın bütün bilim adamları gibi kendini hayattan soyutlamıştır biraz. Dışarıdaki hayatın pek farkında değildir. O kadar ki yeğeni Uzun’a vermesi gereken harçlığı uzun süre artırmamış, yeğeni amcasına söylemediği için simitçilik bile yapmıştır.

1Kitabın belki de en güzel kısımları Bilgin Amca ve yeğeni Uzun’un evleri yandıktan sonra başlarından geçen olaylardır. Bilgin Amca ve Uzun bir otele yerleşir. Otelde başlarına talihsiz bir olay gelir. Bu olaya sebep olan Nizam da onları Hindistan’a davet eder. İşte serüvenin heyecanlı yeri burada başlar. Bilgin Amca ile Uzun Hindistan’da gezerken biz de onlarla geziyoruz ve bir sürü bilgi öğreniyoruz. Everest’in en yüksek tepelerini mi görmek istiyorsunuz? Tac Mahal’i mi görmek istiyorsunuz? Kobra yılanı oynatan Hintlileri mi görmek istiyorsunuz? “Beyaz Kanatlı Kuş”, işte size bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını veriyor.

Ben pek kitabın adına neden “Beyaz Kanatlı Kuş” konmuş anlayamadım. Kitabın arkasında Bilgin Amca’nın kuşun peşine takıldığı söylenmiş ama öyle bir peşine takılma olayı yok. Zaten kuş birkaç yerde geçiyor. Belki başka bir isim olabilirdi. Tabi, bu düşünceye kitabı okuduktan sonra varıyorsunuz. Yoksa, kitabı okumadan baktığımızda “Beyaz Kanatlı Kuş” adı gayet güzel ve ilgi çekici.

Sonuç olarak baktığımızda bu kitabın çocuklar için gayet uygun bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. 100 Temel Eser içerisinde olması da bunu gösteriyor zaten. Peki, kitabın yazarı olan Hasan Latif Sarıyüce hakkında ne biliyoruz? Ne yalan söyleyeyim, sınıfta okuduğumuz bazı metinlerin altında bu isme rastladığımı hatırlıyorum. Ama hiçbir zaman da yazarın tam olarak kim olduğu ile ilgili bir araştırma yapmak içimden gelmemiş demek ki. Ta ki bu kitaba kadar…

2Hasan Latif Sarıyüce 1929 yılında Çorum’un Sungurlu ilçesinin Evci Köyü’nde doğdu. O, Hasanoğlan Köy Enstitülüdür. Bir yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra edebiyat bölümünde okumaya karar verdi ve eğitimine bir yıl aradan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nde devam etti. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği ve okul yöneticiliği yaptı. 1965 yılında Çorum’dan milletvekili seçilerek bir dönem milletvekilliği yaptı. Vekillikten sonra mesleğine dönen Sarıyüce, halen İzmir’de yaşamaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Çocukları sevdiği için elli yıldan fazladır sürdürdüğü yazı hayatına çocuklar için yüz yirmiden fazla eser sığdırmıştır. Bunun yanında kaynak kitaplar ve ders kitapları da yazmıştır.

“Beyaz Kanatlı Kuş” için hazırladığım sorular ise aşağıdadır:

1. Ayşe Kadın ve Bilgin Amca, beyaz kanatlı kuşu ilk olarak nerede görüyor?

A) Malta eriği ağacında                    B) Nar ağacında

C) Kestane ağacında                          D) Kiraz ağacında

2. Aşağıdakilerden hangisi beyaz kanatlı kuşun özelliklerinden biri değildir?

A) Kanatlar kar gibi beyazdır.

B) Güvercinden biraz büyükçedir.

C) Tepeden tırnağa bütün tüyleri sarıydı.

D) Ayakları perdeliydi ve bu perdeler mordu.

3. Bilgin Amca’nın gerçek adı nedir?

A) Mücahit Kolağası                           B) Mücteba Kolbeyi

C) Mücahit Kolbeyi                             D) Mücteba Kolağası

4. Bilgin Amca’nın evinin işleri ile uğraşan kadının adı nedir?

A) Fatma Kadın           B) Ayşe Kadın             C) Hatice Kadın           D) Aysel Kadın

5. Bilgin Amca, yeğenine takma adı takmıştır?

A) Sıska         B) Yağız             C) Uzun            D) Akıllı

6. Uzun, İstanbul’un özellikle hangi özelliğinden yakınmaktadır?

A) Ulaşım            B) Hava kirliliği              C) Çevre kirliliği           D) Pahalılık

7. Bilgin Amca’nın yaptığı alet ile çözümü yaptığı sesler sonucunda hangi kaçakçılık olayı çözülmüştür?

A) Silah                    B) Uyuşturucu                  C) Tarihi eser               D) Altın

8. Bazı zamanlar Uzun’un harçlığı yetmeyince para kazanmak için Uzun ne yapmıştır?

A) Simit satmıştır.                                      B) Köfte – ekmek satmıştır.

C) İşportacılık yapmıştır.                        D) Ayakkabı boyacılığı yapmıştır.

9. Nizam’ın eşi olan Begümşah’ın gerdanlığını kim çalmıştır?

A) Uzun              B) Baron Holgerson             C) Bilgin Amca           D) Ayşe Kadın

10. Begümşah ile Nizam, hırsızlık olayı neticelenince Bilgin Amca ve Uzun’dan özür diledikten sonra onları nereye davet etmiştir?

A) Pakistan              B) Afganistan             C) Hindistan           D) Azerbaycan

11. Bilgin Amca ve Uzun aşağıdaki kentlerden hangisini gezmediler?

A) Allahabat                     B) Agra                      C) Haydarabat                 D) Kabil

12. Delhi’de Hintliler yılanlarına ne ad vermişlerdir?

A) Gözlüklü yılan      B) Fakir yılan      C) Uzun yılan       D) Oynak yılan

13. Aşağıdakilerden hangisi Hintlilerin Kobra yılanlarına karşı takındıkları tavırları arasında yer almaz?

A) Kutsal bilirler.           B) Evlerine yılan girdikleri günü bayram ederler.

C) Öldürmezler.               D) Evlerine yılan girdikten sonra yılanı çıkarırlar.

14. Bilgin Amca ve Uzun, Delhi’de gezerken aşağıdakilerden hangisini görmediler?

A) Kobra oynatan Hintlileri       B) İnekler önünde saygı ile eğilen Hintlileri

C) Sihirbazlık yapan Hintlileri    D) Yoga yapan Hintlileri

15. Tac-Mahal’in mimarı kimdir?

A) Davut     B) Musa       C) İsa     D) Ali

16. Bilgin Amca ve Uzun niçin Nepal’e gittiler?

A) Hindistan’a yakın olduğu için

B) Bilgin Amca istediği için

C) Himalayaların en yüksek tepeleri orada olduğu için

D) Nepal’in ilginç bir yer olduğu için

17. Tac-Mahal hangi kenttedir?

A) Agra         B) Allahabat         C) Haydarabat         D) Delhi

18. Katmandu’ya dağ gezisinden dönemeyen Bilgin Amca ve Uzun’a akşam yemeği olarak ne verdiler?

A) Dana kavurması ve pilav                   B) Koyun kavurması ve pilav

C) Sığır kavurması ve pilav                    D) Keçi kavurması ve pilav

19. Aşağıdakilerden hangisi Delhi’nin dünyaya ün saldığı konulardan birisidir?

A) Tarihi yapısıyla                            B) İnce işli dokumalarıyla

C) Büyük ovalarıyla                          D) Büyük caddeleriyle

20. Bilgin Amca ve Uzun’a Hindistan’da rehberlik eden kişi kimdir?

A) Nizam           B) Mırza       C) Begümşah        D) Salih

21. Delhi’de Bilgin Amca ve Uzun’un yanında rehberleri olan Mırza yokken Bilgin Amca ve Uzun nereye gezmeye gittiler?

A) Pazarı                                                   B) Antika satan yerleri

C) Baharatçılar çarşısını                     D) Hindu tapınaklarını

22. Olayın sonunda beyaz kanatlı kuşa ne oldu?

A) Öldü.                                            B) Yaralı bir şekilde Bilgin Amca bahçede buldu.

C) Uçarak bir kez daha geçti.           D) Bir daha oradan geçmedi.

Cevaplar: 1.A     2.C     3.D     4.B     5.C     6.A     7.B     8.A     9.B     10.C     11.D     12.A     13.D     14.B     15.C     16.C     17.A     18.D     19.B     20.B     21.C     22.A

Belki bunları da beğenirsin...

Bu yazıya toplam 11 tane yorum yapılmış.

  1. ceyda diyor ki:

    sağolun tşk

  2. berkay diyor ki:

    çokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçokçok yardımcı oldunuz için teşekürler

  3. BİLİNMEYEN diyor ki:

    Çok tşk ederim çok yardımcı oldunuz 🙂

  4. Çok teşekkür ederim sınavdan 95 aldım ama şu soruyu hatalı yapmışım bu sorunun cevabını biliyorsanız bana yazabilir misiniz…

    Uzun nasıl bir çocuktur?
    A)Yalancı B)Dürüst C)Çok Şikayetçi D)Hiçbiri

  5. bilinmeyen diyor ki:

    B)Dürüst

  6. saadet diyor ki:

    çok teşekkür ederim inşallah sınavda bu sorulardan çıkar

  7. Yarismaya katilan bir ogrenci diyor ki:

    Arkadaslar bu sorular ve anlatim cok guzel olmusss bu kitap, kitap okuma yarismasinda var ve Cok yardimi oldu cok tesekkurler hatta sorulardan bazilari cikmisti mesela: 4. ve 15.soru

  8. ahmet diyor ki:

    çok güzel sorular falan elinize sağlık

  9. ahmet diyor ki:

    çok güzel sorular falan elinize sağlık çok çok tşk inşallah 100 alırım

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir