Falaka – Ahmet Rasim

Ahmet Rasim’in çocukluk günlerini tüm yönleriyle anlattığı “Falaka” adlı eseri hızlıca okudum. Çok severek okudum diyemem. Sadece 100 Temel Eser listesinde olduğu için okuyayım dedim. Okumuşken kitapla ilgili otuza yakın soru hazırladım. Soruları yazımızın sonunda paylaşacağım.

Ahmet Rasim, kitabında dönemin eğitim anlayışını bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. Bunun yanında da geleneksel mahalle yaşamının izlerini bulabiliriz bu eserde. Falakayı her daim yaşayan ve falakaya da maruz kalan Ahmet Rasim’de okul korkusu oluşmuştur ve kitabında bu eğitim anlayışını eleştirmiştir.

Anı türünde yazılmış bu eseri ben Parıltı Yayıncılık’ın çıkarmış olduğu “Falaka Gecelerim” kitabından okudum. Okumaz olaydım. Bu kadar berbat bir basım olamazdı. Bu yayınevinin çıkardığı bütün kitaplar böyleyse bu bir ihanettir. Benim okuduğum bu kitabın düzenlemesini kim yapmış acaba? Sokaktan herhangi birisini çevirsek böyle bir şekilde kitap basmazdı. Bu nasıl bir yayıncılık anlayışıdır. Bu kitaptan para kazanmayı nasıl helal sayıyorlar? Hangi yayıncılık ilkesine uygundur böyle bir kitap. Tek kelimeyle yazık! Bu yayınevinden herhangi bir kitap almamanızı tavsiye ederim.

 

İşte sorular:

1. Rasim, Hoca Efendi ile okula ilk defa gittiğinde çocukların başında kim vardı?

A) Mümin Kalfa     B) Dilfeza     C) Hacı Resif     D) Baba Tahir

 

2. Rasim ilk defa gittiği okuldan döndükten sonra annesi Rasim’in nerede olduğunu düşünür?

A) Sokakta     B) Amcasında     C) Viranelikte     D) Arkadaşlarında

 

3. Rasim’in gittiği ilk okulun kapıcısı kimdir?

A) Ali Ağa     B) Tahir Ağa     C) Mehmet Ağa     D) Tahsin Ağa

 

4. Okulun ilk gününde Rasim’in dikkatini en çok çeken nedir?

A) Çocukların yüksek sesle okumaları

B) Mümin Kalfa’nın oturuşu

C) Yanlış okuyan bir çocuğun falakaya yatırılması

D) Kur’an okuyan her çocuğun sallanışı

 

5. Aşağıdakilerden hangisi Mümin Kalfa’nın özelliklerinden birisi değildir?

A) Mümin Kalfa serttir.     B) Mümin Kalfa dayakçıdır.

C) Mümin Kalfa affetmeyen bir yapıya sahiptir.     D) Mümin Kalfa vurdumduymazdır.

 

6. Mümin Kalfa, ilk kez bir çocuğu falakaya yatırmıştır. Aşağıdakilerden hangisi çocuğun falakaya yatırılma sebeplerinden birisi değildir?

A) Çalışmadığı için                                      B) Yaramazlık yaptığı için

C) Sabah ezberini dinletmediği için     D) Abdest almadığı için

 

7. Rasim, ilk şamarını niçin yemiştir?

A) Derste Fevzi’nin topunu çantasından aldığı için     B) Gürültü yaptığı için

C) Ödevini yapmadığı için                                    D) Ezberini veremediği için

 

8. Rasim, okulla beraber geziye gittiğinde gezide ne yediler?

A) Kavurma – helva     B) Menemen – helva     C) Türlü – helva     D) Çorba – helva

 

9. Aşağıdakilerden hangisi Rasim ve arkadaşlarının ilk gittikleri gezide oynadıkları oyunlar arasında yoktur?

A) Köşe kapmaca     B) Güreş     C) Uçurtma tutma     D) Futbol

 

10. Rasim ve ailesi ikinci evlerinden niçin taşındılar?

A) Evlerini su bastığı için taşındılar.

B) Depremde evleri zarar gördüğü için taşındılar.

C) Üst yanlarındaki evde çıkan yangın sonucu evleri durulamaz hale geldiği için taşındılar.

D) Rasim oradaki okulu sevmediği için taşındılar.

 

11. Rasim’in üçüncü gittiği okulun diğer okullardan farkı nedir?

A) Hocası çok sertti.          B) Öğrenci sayısı çok azdı.

C) İki tane hoca vardı.      D) Kalfa yoktu.

 

12. Rasim’in üçüncü gittiği okulun en belirgin özelliği nedir?

A) Çok sert olması     B) Öğle ve ikindi vakitlerinde şekerleme yapması

C) Çocukları yanına beşer beşer alması     D) Her gün falakaya öğrenci yatırması

 

13. Rasim ve ailesi son olarak eniştesinin konağına taşınmıştır. Orada da bir okula yazılır. Aşağıdakilerden hangisi orada gittiği okuldaki hocanın sedirinin özelliklerinden biri değildir?

A) Sedir ancak bir kişinin sığabileceği genişlikteydi.

B) Tabanına pösteki serilmiştir.

C) Sedirin sağ arka köşesinde yedi, sekiz ince değnek vardır.

D) Sedirin yanında bir iki kısa sopa vardır.

 

14. Rasim’i eniştesinin götürdüğü okulda hocanın koltuğunun sağ arka tarafında bulunan uzun sırıklar ne işe yarıyormuş?

A) Hocanın arkasında süs olarak duruyor.

B) Hoca uzun sırık koleksiyonu yapmayı sever.

C) Konuşan öğrencilerin ellerine vurmak için kullanılır.

D) Uzaklarda konuşmaya dalan öğrencilerin başına vurmak için kullanılır.

 

15. Rasim’i eniştesinin götürdüğü okulda hocasının adı nedir?

A) Hafız Ali Çavuş     B) Hafız İsmail Hoca     C) Hafız Yakup Hoca     D) Hafız Ali Hoca

 

16. Aşağıdakilerden hangisi falaka türlerinden birisi değildir?

A) Potin üstüne hafif                             B) Yalın ayak ağır

C) Islak ayak zincirli falaka daha ağır     D) Sert bükmelerle zincirli falaka pek ağır

 

17. Altı çeşit falakanın aynı anda uygulanmasına ne denir?

A) En ağır falaka     B) Karma falaka     C) Toplu falaka     D) Karışık falaka

 

18. Okuldan uzaklaştırma işlemi ne zaman yapılıyordu?

A) Öğrenci bir şey çalarsa     B) En ağır falakadan sonra

C) Karma falakadan sonra     D) Öğrenci, hocaya karşı çıkarsa

 

19. Küçük çocuklardan dayağı hak etmiş olanların birer ayağı yıkılıp bir vuruşta her tabanın payını alacağı şekilde falakaya yatırılmasına ne denir?

A) Ayak birliği     B) El birliği     C) Karma falaka     D) Karışık falaka

 

20. Hafız İsmail Hoca bir çocuğu falakaya yatırmıştı. Ertesi gün çocuğun yakınları okula gelmişti. Çocuğun yakınları Hoca’ya çocuğun ölümüne sebep olduğunu söylediler ama Hoca’yı dövmüyorlar. Çocuğun yakınlarının Hoca’yı dövmeme sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hoca olduğu için                 B) Çocuklarında emekleri olduğu için

C) Kuran’ı ezberlediği için     D) Kendilerin büyük olduğu için

 

21. Rasim arkadaşları ile beraber Şehzade Paşa Cami’ne gidip orada arkadaşları ile oyunlar oynuyordu. Aşağıdakilerden hangisi orada oynadıkları oyunlar arasında yoktur?

A) Birdirbir     B) Topaç     C) Saklambaç     D) Çelik çomak

 

22. Rasim niçin falakaya yatırılmıştır?

A) Sınıfta gürültü yaptığı için                   B) Ödevine çalışmadığı için

C) Okula uzun süredir gitmediği için     D) Arkadaşı ile kavga ettiği için

 

23. Rasim, falakaya yatırıldıktan sonra hangi okula yazılıyor?

A) Sıbyan Mektebine                         B) Şehzade Cami Mektebi

C) Darüşşafaka Yetimler Okulu     D) Mahalle Mektebi

 

24. Darüşşafaka Yetimler Okulunun müdürünün adı nedir?

A) Naki Efendi     B) Arif Ağa     C) İsmail Efendi     D) Resif Efendi

 

25. Darüşşafaka Yetimler Yurdunda Rasim’in okuldan izne çıktığı ilk numarası kaçtır?

A) 74     B) 75     C) 76     D) 77

 

26. Darüşşafaka Yetimler Okulunda en büyük ceza neydi?

A) Kuru ekmek yemek     B) Falaka

C) Sınıfta bırakılmak         D) Eve izne göndermemek

 

27. Aşağıdakilerden hangisi Darüşşafaka Yetimler Okulunda hapis cezasına çarptırılma sebeplerinden birisi değildir?

A) Yazılıdan zayıf almak         B) Kavga etmek

C) İzin günlerini geçirmek     D) Kaçmaya kalkışmak

 

28. Rasim’i, annesi Darüşşafaka Yetimler Okulunda ilk defa okul açıldıktan kaç ay sonra ziyaret etmiştir?

A) 1     B) 2     C) 3     D) 4

 

Cevaplar: 1-A     2-C     3-B     4-D     5-D     6-B     7-A     8-C     9-D     10-C     11-B     12-B     13-A     14-D     15-B     16-C     17-B     18-C     19-A     20-C     21-D     22-C     23-C     24-A     25-D     26-D     27-A     28-B

 

 

Belki bunları da beğenirsin...

Bu yazıya toplam 2 tane yorum yapılmış.

  1. sudenaz diyor ki:

    Çooooooook işime yaradı gerçekten çok teşekkürler ödevim falaka gecelerimden 20 soru bulmaktı teşekkürler 🙂

  2. ışıl diyor ki:

    aynen sude naz benimde çok işime yaradı bizim sınavda çıkacağı için çözdüm ama bu kitabı sevmedim heleki falaka türleri bölümünü ya siz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir