Göl Çocukları’nın Düşündürdükleri

“Göl Çocukları” kitabı İlköğretim çocuklarına tavsiye edilen 100 Temel Eser içerisine seçilmiş bir kitap. İbrahim Örs’ün yazmış olduğu bu kitap, hemen baştan söyleyelim, 100 Temel Eser içerisinde olmayı hak eden bir kitap.

5B MSIK+ COZCANKitapla ilgili düşüncelerimize geçmeden ilk önce kitabımızın yazarını tanıyalım: İbrahim Örs, 1928 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon’da tamamladı. Yüksek öğrenimi için Ankara’nın yollarına düştü. Gazi Eğitim Enstitüsünde yüksek öğrenimini tamamladı. 1942 yılında daha lisedeyken Trabzon Yeni Yol gazetesinde yazı yazmaya başladı. Gazeteci olarak Son Saat ve Milliyet gazetelerinde yazdı. Milliyet gazetesinin Diyarbakır Büro Şefliği’ni yaptı. Basın şeref kartına sahip olan yazar, 1955 yılında Türkiye Gazeteciler Sendikası Haber Yarışması’nda derece aldı. “Türk Basınında Cumhuriyet’in 60. Yılı” adlı araştırmayı Orhan Erinç’le yaptı. İki çocuk sahibi olan Örs’ün çocuklar için yazmış olduğu eserler şunlardır: “Göl Çocukları”, “Muhtarın Yeğenleri”, “Onur Çocuğu”, “Mücahitin Oğlu”, “Fındık Zamanı”, “Almanya Öyküsü”, “Balıklıköy”, “Yeşil Mağara”.

“Göl Çocukları” kitabında Anadolu’nun bir köyü olan Gölüstü Köyü’ndekigöl çocukları bir gölde bulunan tarihi eserleri çalarak ülkesine götürmeye çalışan bir Alman olan Kurt Goldman’ın yakalanış öyküsü anlatılmaktadır. Kahramanlarımız Duygu ve Selçuk adında çok samimi iki arkadaştır. Bu iki arkadaş, birbirlerini çok sever. Duygu bir zenginin, Çetin ise durumu iyi olmayan birisinin çocuğu olmasına rağmen araları çok iyidir. Yazar, Duygu ile Selçuk’u arkadaş seçerek birinci olarak cinsiyet farklılığının samimi arkadaş olmakta sorun teşkil etmediğini ikinci olarak ise zengin ve fakir çocukların da arkadaşlık kurabileceğini çocuklarımıza hoş bir şekilde göstermiş.

Duygu ve Selçuk köyde yetişmelerine rağmen okumayı seven, gözlem güçleri yüksek çocuklardır. Kaçakçılık olayını çözerken Selçuk’un okuduğu bir gazete haberi onların akıllarını başlarına getiriyor. Bu haberden sonra Kurt Goldman’dan şüphe ediyorlar. Başlarına çeşitli olumsuzluklar gelse de ailelerinden ve çevrelerinden baskı görseler de şüphelerinden vazgeçmiyorlar ve sonunda başarıya ulaşıyorlar.

Gölüstü Köyü’ndeki çocukların hepsinin sahip olduğu bir köpek var ve bu köpeklerle çocukların sıkı bir ilişkileri söz konusu. Selçuk da Arap adında bir köpeğe sahip. Kitapta anlatılan kaçakçılık olayının çözülmesinde Arap’ın çok önemli bir rolü var. Yazar, kitabını okuyan çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için bu yolu seçmiş ve bu, çok da güzel olmuş.

Kitapta üzerinde durmamız gereken daha çok konu var aslında. Selçuk’un yarış sonucunda kazandığı parayı köyün Ortaokul Yaptırma Derneğine bağışlaması, muhtarın köyde her şeye hakim olması üzerinde düşünülmesi gereken konular. Yazarın Selçuk’a yaptırdığı bu davranışın bütün çocuklara örnek olması bakımından önemlidir. Muhtarın köyde tek söz sahibi olması, karakol komutanının bile ondan emir alması yazarın kurguladığı dünya bakımından önemli.

Kitabı okurken kafama takılan tek soru köydeki öğretmenin olaylar karşısında biraz silik kalmasıydı. Yazar, bu düşüncemi ortadan kaldıracak hareketi kitabın sonlarına doğru yapıyor. Köyün ileri gelenleri ve Kurt Goldman’ın ziyafet çektikleri sırada kaçakçılık olayının çözülmesinde asıl ve en önemli soruyu Kurt Goldman’a, öğretmen soruyor. Ayrıca yine o ziyafette Kurt Goldman’ın tavırlarından ilk öğretmen şüpheleniyor.

Son olarak kitapta vurgulanan millet ve vatan sevgisinin de üzerinde durulması gerekiyor. Duygu ve Selçuk ailelerinden baskı görmesine rağmen düşüncelerinden vazgeçmiyorlar. Çünkü millet ve vatan sevgisi Duygu ve Selçuk için ailelerinden ve çevredeki insanlardan daha önce geliyor. Onların bütün baskılardan yılmamasını sağlayan yegane düşünce kendi tarihi eserlerini başka ülkelere vermemektir. Bu da kuvvetli bir millet ve vatan sevgisini gerektirir.

“Göl Çocukları” kitabı üzerinde düşünelerek, emek harcanarak yazılmış bir kitap. Macera ve heyecan arayan çocuklarımız için Duygu ile Selçuk’un heyecan dolu hikayesi tam onlara göre. Yazar, o kadar güzel bir dil kullanmış ki çocuklarımız bu kitabı okurken hiç sıkılmayacak, bir an önce kitabı bitirmek isteyecekler. Çocuklarınıza güzel eserler okutmak istiyorsanız ve aynı zamanda çocuklarımızın arkadaşlığı, dostluğu, başarıyı, doğa ve hayvan sevgisini, millet ve vatan sevgisini kazanmasını istiyorsanız bu kitabı okutmalısınız.

“Göl Çocukları” kitabı ile ilgili hazırladığım sorular:

1. Gölüstü Köyü’nde yapılan köpek yarışları nerede yapılmaktadır?

A) Gölde              B) Köy meydanında               C) Ormanda                    D) Köy çeşmesinin yanında

2. Köy muhtarının adı nedir?

A) Temel              B) Rüstem            C) Selami                   D) Selçuk

3. Aşağıdakilerden hangisi yarış başlamadan köye gelen Kurt Goldman’ın ilk önce yaptıkları arasında değildir?

A) Yarışmada dereceye girenlere para ödülü vermeyi teklif etmiştir.

B) Heyecanlı bir şekilde yarışı seyretmiştir.

C) Köpekleri tek tek sevmiştir.

D) Yarışla ilgili muhtardan genel bir bilgi almıştır.

4. Gölde yapılan yarışın galibi hangi köpek oldu?

A) Çomar      B) Tarzan             C) Badi                 D) Arap

5. Yarışta dereceye giren çocuklar kazandıkları paraları ne yaptılar?

A) Kazandıkları parayı Ortaokul Yaptırma Derneği’ne bağışladılar.

B) Kazandıklar parayla şeker ve çikolata aldılar.

C) Kazandıkları parayla dondurma aldılar. 

D) Kazandıkları parayı geri verdiler.

6. Selçuk’un kaç kardeşi vardır?

A) 1               B) 2              C) 3                D) 4

7. Selçuk’un ailesinin durumu çok iyi değildi. Selçuk’un kazandığı ödülü Ortaokul Yaptırma Derneği’ne bağışlaması ailesi tarafından nasıl karşılandı?

A) Verdiği karardan dolayı Seçuk’a çok kızdılar.

B) Verdiği karadan dolayı Seçuk’a okula gitmeme cezası verdiler.

C) Verdiği karardan dolayı Selçuk’u kutladılar.

D) Verdiği karardan dolayı Selçuk’a arkadaşları ile görüşmeme cezası verdiler.

8. Selçuk’un annesinin ve babasının adı nedir?

A) Çetin – Duygu                   B) Rüstem – Şaziye

C) Rüstem – Duygu               D) Çetin – Şaziye

9. Aşağıdakilerden hangisi Gölüstü Köyü’nde bulunan gölün özelliklerinden birisi değildir?

A) Gölde bilinmeyen varlıklar vardır.

B) On, on iki kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

C) Küçük ölçekli haritalarda nokta kadar görünür.

D) Genellikle mavi, gri bir renkte görünürdü.

10. Aşağıdakilerden hangisi köyde bulunan gölde yetişen balıklar arasında değildir?

A) Gördek         B) Lüfer        C) Sazancık             D) Pilatika

11. Selçuk’un en iyi arkadaşının adı nedir?

A) Orhan       B) Metin      C) Duygu          D) Rüstem

12. Duygu’yla Selçuk gölün kıyısında gezerken gölde Kurt Goldman’ın botunu ilk defa görünce neye karar verdiler?

A) Evlerine gitmeye karar verdiler.

B) Muhtara haber vermeye gittiler.

C) Kurt Goldman’ı gölün kıyısından izlemeye devam ettiler.

D) Sandala binip yanına gitmeye karar verdiler.

13. Duygu ve Selçuk, Kurt Goldman’ın kaçakçı olduğunu düşününce ilk olarak ne yaptılar?

A) Kurt Goldman’ın çadırını aradılar.

B) Gölde bulunan Kurt Goldman’ın yanına gittiler.

C) Kurt Goldman’ı gizlice takip ettiler.

D) Kurt Goldman’la konuştular.

14. Duygu ile Selçuk hangi olaydan sonra Kurt Goldman’ın kaçakçı olabileceğini düşünmeye başladılar?

A) Kurt Goldman’ı gölde botla açıldığını görünce

B) Gazetede bir haber okuduktan sonra

C) Kurt Goldman’ı gizlice takip ettiklerinden sonra

D) Kurt Goldman’ın çadırını aradıktan sonra

15. Aşağıdakilerden hangisi Duygu ile Selçuk’un Kurt Goldman’ın çadırına girdiklerinde gördüğü eşyalar arasında yer almaz?

A) Uyku tulumu                       B) Yedek oksijen tüpleri

C) Tarihi kalıntılar                  D) Bir çift keten pabuç

16. Muhtar, Kurt Goldman’a yardımcı olarak kimi tayin ediyor?

A) Orhan     B) Metin      C) Selçuk       D) Temel

17. Selami Çavuş, Kurt Goldman’ın evine giren kişileri bulup muhtara anlattıktan sonra muhtar ilk iş olarak ne yaptı?

A) Çocukların babalarına haber verdi.      B) Çocukları yanına çağırdı.

C) Çocukları tutuklattı.                                     D) Çocuklara evlerinden çıkmama cezası verdi.

18. Selami Çavuş, Duygu ve Sulçuk’un Kurt Goldman’ın çadırına girdiğini tespit ettikten sonra Kurt Goldman’ı izlemek için Duygu ve Selçuk ne kullandılar?

A) Duygu’nun dedesinden kalma gözlüğü kullandılar.

B) Duygu’nun dedesinden kalma dürbünü kullandılar.

C) Selçuk’un dedesinden kalma gözlüğü kullandılar.

D) Selçuk’un dedesinden kalma dürbünü kullandılar.

19. Kestane Burnu’na niçin bu isim verilmiştir?

A) Orada çok fazla kestane olduğu için        B) Köylüler kestane toplamaya oraya gittiği için

C) Orada yaşlı bir yaban kestanesi ağacı olduğu için        D) Köyün kestaneleri ünlü olduğu için

20. Duygu ile Selçuk dürbünle Kurt Goldman’ı izledikleri kaçıncı gün önemli bir sonuç elde ettiler?

A) 1         B) 2       C) 3        D) 4

21. Arap göle düştüğünde Duygu, Selçuk ve Kurt Goldman’ın onu geri çağırmasına rağmen onun geri gelmemesinin sebebi nedir?

A) Gölde yüzmek için          B) Sandalı gölden takip etmek için

C) Oyun oynamak için     D) Kurt Goldman’ın göle bıraktığı tahta parçasını kıyıya çıkarmak için

22. Kurt Goldman’ın göl kenarındaki lokantada verdiği ziyafette onun konuşmalarından ilk kuşkulanan kimdir?

A) Öğretmen     B) Muhtar       C) Selami Çavuş        D) Hüseyin Ağa

23. Kurt Goldman’ın gölde ne yaptığını anlamak için muhtarın bindiği sandalda kim yoktu?

A) Selami Çavuş      B) Öğretmen      C) Duygu      D) Selçuk

24. Muhtar ve yanındakiler göle açıldıklarında ilk neyle karşılaştılar?

A) Sandalları yandı.     B) Sandallarını yerinde bulamadılar.

C) Sandalları su almaya başladı.     D) Sandallar birbirine bağlanmıştı.

25. Sandalların tapalarını çıkaran ve ıskarmozlarını kıran kimdir?

A) Metin       B) Orhan       C) Kurt Goldman      D) Temel

26. Kurt Goldman’ın Gölüstü Köyü’ne gelmesinin asıl nedeni nedir?

A) Gölde tarihi yapıt aramak için          B) Yeni yerler görmek için

C) Yeni insanlar tanımak için                  D) Hazırlayacağı kitaba bilgi toplamak için

27. Aşağıdakilerden hangisi gölde bulunan heykelin özelliklerinden birisi değildir?

A) İsa’dan 1500-2000 yıl önce yapılmıştır.

B) Urartular tarafından yapılmıştır.

C) Zamanın cambazlar kralını gösteren bir heykeldi.

D) Değeri milyonlarla bile belirlenemezdi.

28. Muhtar, heykelin müzeye teslimi karşısında validen ne talep etmiştir?

A) Köye yeni bir sağlık ocağı yapılmasını istemiştir.

B) Gölleri için turistik mekanlar yapılmasını istemiştir.

C) Ortaokul için kadro vermesini istemiştir.

D) Köylerini ziyaret etmesini istemiştir.

Cevaplar: 1-A     2-B     3-C     4-D      5-A      6-B     7-C      8-D     9-A     10-B     11-C     12-D     13-A     14-B     15-C     16.D     17.A     18.B     19.C     20.C     21.D     22.A     23.B     24.C     25.D     26.A     27.B     28.C

Belki bunları da beğenirsin...

Bu yazıya toplam 11 tane yorum yapılmış.

  1. DOMİNİC diyor ki:

    ADMİN REİS ÇOK İYİ YAPMIŞIN SAOL TÜRKÇECİNİN YARIN DIRDIRINI ÇEKMEME

    ENGEL OLDUN ÇOOOOOOK SAOOOL

  2. meltem aksoy diyor ki:

    Çok güzel kitap bence sizde okuyun.

  3. ayşe beyaz diyor ki:

    GÜZEL ÇOK BEĞENDİM

  4. elif diyor ki:

    Çok güzel bir kitap ve sorular da çok önemli sınavda bile çıkabilecek sorular

  5. nur diyor ki:

    bence çoloooooooook güüüüüüüüüüüüüze

  6. burak diyor ki:

    selçukun anne ve baasının adı ne

  7. Miusa diyor ki:

    Bunlar sınavda çıkıyomu

  8. Ömer diyor ki:

    ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL OLMUŞ BUGÜN YAZILISINA GİRCEZ ÇOK TEŞEKKÜRLER. 😀 🙂

  9. abidik diyor ki:

    Güzeeeeel

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir