Piri Reis’in Hazineleri Kitabı

“Ünlü Türk denizcisi Pirî Reis’in, bugüne kadar hiç bilinmeyen bir haritası bulunur. Yaygın bir söylentiye göre Pirî Reis, gezip dolaştığı denizlerde belirlediği hazine yüklü batıkların yerlerini bu haritada işaretlemiştir. Paha biçilemez değerde, yüzlerce hazineyi gösteren bir haritadır bu.

İşte, Pirî Reis’in bu haritası; İstanbul’da açık artırmayla satışa çıkarılır. Uluslararası çetelerin ve gizli örgütlerin hepsi, onun peşine düşerler. Haritaya sahip olabilmek için amansız bir mücadeleye girişirler. Ufaklık’la Gizem de, hiç ummadıkları bir anda, kendilerini bu çekişmenin tam ortasında buluverirler.” (Arka Kapaktan)

piri reis'in hazineleri kitabıPsikolog Tuncel Altınköprü’nün “Ufaklık Serüven Peşinde” dizisinin 12. kitabı “Piri Reis’in Hazineleri”. Bu dizi tam 20 ayrı kitaptan oluşuyor. Yazarımız Tuncel Altınköprü, çocuklarımız için “çocuklardan” bir süper kahraman yaratmış. Bu kahramanımızın adı “Ufaklık”. Yaşı 13. Ama bakmayın 13 yaşında olduğuna, o tam bir süper kahraman. Yetişkinlerle kavga ediyor, her ayrıntıyı düşünüyor, kafası çok iyi çalışıyor, bilgili ve cesur. Emin olmalısınız ki 13 yaşındaki çoğu herkes “Ufaklık” gibi olmak ister. Tarihle harmanlanmış bu kitap, aksiyon seven çocuklar için birebir diyebilirim. Çocuğunuz seviyorsa aksiyon filmlerini ya da savaş oyunlarını bu kitabı ona hediye edin, okuyacağını düşünüyorum.

Kitap için Amerikanvari olmuş diyebiliriz. “Ufaklık” karşılaştığı bütün problemleri hallediyor. Son anda her şeyden kurtuluyor. Bu, büyükler ve ayağı yere basan çocuklar için abartı kaçsa da aksiyon seven çocuklar için bir şey fark etmeyecektir. Çocuklara tarih bilgisi öğreten kitaplar da fazla olmadığına göre bu kitap, bu açıdan da okunası bir kitap olmuş. “Ufaklık”ın serüvenlerini çoğu çocuk sevecektir.

Kitapla ilgili hazırladığım sorular:

1. Aşağıdakilerden hangisi Alev’in dedesinin Ufaklık ile Gizem’i kabul ettiği salonun özelliklerinden değildir?

A) Bütün tavan ahşaptı.     B) Yerler antika halılarla döşeliydi.

C) Duvarlar çini kaplıydı.     D) Ahşap tavana yakın yerlerde Osmanlıca yazılar vardı.

2. Muhiddin Piri kimdir?

A) Piri Reis’in oğlu

B) Piri Reis’in torunu

C) Piri Reis’in soyundan gelen son erkek

D) Piri Reis’in soyundan gelen ilk erkek

3. Aşağıdakilerden hangisi açık artırmada satılanlar arasında yoktur?

A) II. Bayezıd’a ait bir vakıf fermanı     B) Kanuni dönemine ait değerli bir taş

C) Şeker Ahmed Paşa’nın bir tablosu     D) Osman Hamdi Bey’in bir tablosu

4. Ufaklık ve Gizem, Piri Reis’in haritasını açık artırmada kaç liraya satın aldılar?

A) 900 bin lira     B) 750 bin lira     C) 600 bin lira     D) 450 bin lira

5. Ufaklık, açık artırmadan sonra çıkan karmaşada onlara saldıranları nasıl oyuna getirmiştir?

A) Onları farklı bir yere yönlendirmiştir.

B) Onlara harita yerine eski bir elyazması eser vermiştir.

C) Onlara başka bir harita vermiştir.

D) Onlara Piri Reis haritasının sahtesini vermiştir.

6. Çiftlik evine geldiklerinde Gizem, Ufaklık’ın harita başında çalıştığı sırada yanında sıkılmış, dışarı çıkmıştır. O anda Alev’in sesini uzak bir yerden duymuştur. Alev, o sırada ne yapmaktadır?

A) Kahyayla dışarıda sohbet ediyor.     B) Dedesiyle dışarıda sohbet ediyor.

C) Çete üyeleriyle cep telefonuyla konuşuyor.     D) Sevgilisiyle cep telefonuyla konuşuyor.

7. Kahyanın çakar almaz diye nitelediği araç nedir?

A) Traktör     B) Motosiklet     C) Mercedes     D) Bisiklet

8. Ormanda çete üyelerinden motosikletle kaçarken Muhiddin Bey düştüğünde Ufaklık nasıl bir çözüm buldu?

A) Kemerle Muhiddin Bey’i kendine bağladı.

B) Muhiddin Bey’i düştüğü yerde sonra almak üzere bıraktı.

C) Muhiddin Bey’i bir ağacın arkasına sakladı.

D) Muhiddin Bey’le bir kayanın arkasına saklanıp çete üyelerinin gitmesini beklediler.

9. Piri Reis Mağarası ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kilitbahir Kalesi’nin tam karşısındadır.     B) Gaga Burnu’nu döner dönmez karşınızdadır.

C) Koç Başlı İkiz Kayalar’ın ardındadır.     D) Kıyıya yaklaştıklarında kıyıda çok kum vardır.

10. Aşağıdakilerden hangisi kitapta Kilitbahir Kalesi ile ilgili verilen bilgilerden değildir?

A) Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.

B) Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine yaptırılmıştır.

C) Çanakkale Savaşı’nda pek bir işe yaramamıştır.

D) Yapılmasının amacı düşman gemilerinin Marmara Denizi’ne girmesini önlemek ve Boğaz’a kilit vurmaktı.

11. Ufaklık, Piri Reis’in yaptığı haritanın gizemini çözdükten sonra ilk önce neredeki batığı aramaya karar verdi?

A) Gökçeada     B Bozcaada     C) Büyük Ada     D) Kınalı Ada

12. Ufaklık, Gizem ve yaşlı adam Bodrum’a geldikleri ertesi gün ne yaptılar?

A) Batık aramaya çıktılar.     B) Gün boyunca dinlendiler.

C) Çete üyeleriyle çarpıştılar.     D) Bodrum Kalesi’ni gezdiler.

13. Kadınların teknesini takip eden Ufaklık, onların teknesine nasıl zarar verdi?

A) Deniz Kurdu’ndan roket atarak

B) Deniz Kurdu’yla onların teknesini çarpıştırarak

C) Suyun altından onların teknesine ulaşıp matkapla teknenin alt bölgelerinde delikler açarak

D) Onların teknesini kayalıklara yönlendirip kayalıklarda parçalanmasını sağlayarak

14. Gizem ile Ufaklık hazine aramak için denize daldıklarında Çanakkale Savaşları’nda batan hangi geminin parçalarını görüyorlar?

A) Bouvet     B) Ocean     C) Irresistible     D) Agamemnon

15. Ufaklık ile Gizem’in bulduğu hazine sandığının içinde aşağıdakilerden hangisi yoktu?

A) Zümrütler     B) Yakutlar     C) Elmaslar      D) Pırlantalar

1D     2.C     3.B     4.A     5.D     6.C     7.B     8.A     9.D     10.C     11.B     12.D     13.C     14.B     15.A

Belki bunları da beğenirsin...

1 Yorum

  1. ömer faruk işbilir diyor ki:

    aslansınız lan olum tam da aradğığm sorular ,sakın ha yarışmada bunlardan başka soru cıkmasın

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir