Sümbüllü Köşk

Bilgin Adalı’nın “Sümbüllü Köşk” kitabı 4 ve 5. sınıfa giden ve okumayı seven öğrencilerimiz için ideal bir kitap. Okumayı sevmeyen öğrencilerimiz için bu kitabı başta tavsiye etmek çok doğru olmaz kanımca. Çünkü kitapta bilgiler peş peşe sıralanmış ve ders anlatır gibi olmuş. Bu kitabı okuyacak çocuklarımız bir projenin nasıl yapılacağını, olumsuz bir olayla karşılaştığımızda nasıl hareket edeceğini, internetin sadece oyun için değil de birçok araştırmaya kapı açtığını ve bir vakfın nasıl kurulacağını öğrenecekler. Bu yönlerden incelediğimizde güzel bir eser diyebiliriz.

sümbüllü köşkBeş kafadar arkadaş teknoloji tasarım öğretmeninin duyurduğu yarışma için proje hazırlamak için canla başla çalışırlar. Boğazlarda oluşan alt ve üst akıntılardan elektrik enerjisi üretmeyi düşünürler. Bunun için yaptıkları araştırmalarda bir kaçakçılık olayını çözerler. Sümbüllü Köşk’e girmeyi planlayan hırsızları suç üstü yakalatırlar. Hazırladıkları proje birinci seçilir, çocuklar büyük bir ödülün sahibi olurlar. Ayrıca Sümbüllü Köşk’ün sahipleri hasta olduğu için o köşkü çocuklara armağan ederler. Yalnız onlardan isteği, köşkün müze haline getirilmesidir. Çocukların içinden Ender’in babasının yönlendirmesi sonucu çocuklar bir vakıf kurarlar ve o vakıf köşkü müze haline getirir. Müze, zamanla çok tanınır ve herkes orayı ziyarete gelir.

Kitap okumayı seven çocuklar kitabı okumakta zorluk çekmeyeceklerdir ama kitap okumayı sevmeyen çocuklar bazı yerlerde sıkılıp kitabı bırakabilirler.

Sıra kitabımızla ilgili sorularda:

1. Ebru öğretmenin duyurduğu yarışmayı hangi kurum düzenliyor?

A) İstanbul Sanayi Odası      B) İstanbul Ticaret Odası

C) Milli Eğitim Bakanlığı      D) İstanbul Valiliği

2. Ebru öğretmenin duyurduğu yarışmada birinci gelecek öğrencilere kaç lira ödül verilecek?

A) 5000        B) 10000     C) 15000      D) 20000

3. Ebru öğretmenin duyurduğu yarışmada birinci olan çocukları tatile nereye gönderecekler?

A) Kemer      B) Fethiye      C) Alanya      D) Marmaris

4. Aşağıdakilerden hangisi Ender’in oluşturduğu  grup içinde değildir?

A) Hakan     B) Burcu     C) Münevver     D) Ahmet

5. Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Boğazı’nda oluşan yüzey akıntısı ile ilgili verilen bilgiler arasında yoktur?

A) Marmara’nın akıntılarını Karadeniz’e boşaltır.

B) Karadeniz’in akıntılarını Marmara’ya boşaltır.

C) Normal zamanlarda akıntının hızı saatte 7,5 ile 8 km. dolaylarındadır.

D) Kuzey rüzgarları etkili olduğunda akıntının hızı 13 km’ye kadar ulaşır.

6. Çocuklar Akıntı Burnu’nda ödevleri için araştırma yaparken yanlarından geçip kahveye oturan ve orada hırsızlık planlarını arkadaşlarına anlatan kişi kimdir?

A) Melih      B) Derviş      C) Ender      D) Hakan

7. Ender’in babasının mesleği nedir?

A) Polis     B) Öğretmen      C) Gazeteci      D) Avukat

8. Sümbüllü Köşk’e niçin bu isim verilmiştir?

A) Köşkün olduğu yerde hiç sümbül yetişmediği için

B) Köşkün sahipleri sümbülleri çok sevdiği için

C) Köşk yapılmadan köşkün yerinde sümbüller olduğu için

D) Bahar başladığında köşkün bahçesinde öbek öbek sümbüller olduğu için

9. Sümbüllü Köşk’ün sahibesi Nigar Hanım köşklerini soyulmaktan kurtaran çocuklara ne armağan etti?

A) Cumhuriyet altını     B) Tam altın     C) Yarım altın     D) Çeyrek altın

10. Çocuklar yaptıkları projenin adına ne isim veriyorlar?

A) İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda Elektrik Üretmek

B) İstanbul Boğazı’nda Elektrik Üretmek

C) Çanakkale Boğazı’nda Elektrik Üretmek

D) İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda Elektrik

11. Burcu, öğretmenine derste sunumunu yaparken barajların su biriktirme alanlarında tarihi miraslarımıza zarar verdiğinden bahsetmiştir. Bu görüşünü örneklerken aşağıdaki tarihi miraslarımızdan hangisinin adını kullanmamıştır?

A) Allianoi     B) Sümela     C) Zeugma     D) Hasankeyf

12. Çocukların projelerini derste dinleyen teknoloji ve tasarım öğretmeni çocuklara ilk olarak ne dedi?

A) Projeniz çok güzel olmuş.

B) Dersten sonra sizi yine dinleyeceğim.

C) Dersten sonra projenizi de alın, öğretmenler odasına gelin.

D) Projeniz kesin kabul edilir.

13.Çocukların okul müdürünün adı nedir?

A) Melih Bey     B) Ender Bey      C) Derviş Bey      D) Burhan Bey

14. Çocukların birinci olduğunu öğrenen okul müdürleri çocuklara nasıl bir sürpriz hazırlıyor?

A) Çocukların ailelerini okula çağırdı.     B) Çocuklara dondurma aldı.

C) Çocukları eve yolladı.       D) Çocuklara birer kitap hediye etti.

15. Kemal Bey ve Nigar Hanım çocukları yemeğe çağırdığında Kemal Bey mezeleri nasıl adlandırmıştı?

A) Göz mezesi      B) Tadımlık meze      C) Ağız mezesi      D) Mezelik

16. Kemal Bey ve Nigar Hanım yıllardır hangi gece yemeğe çıkarlar?

A) Cuma      B) Cumartesi      C) Pazar      D) Pazartesi

17. Kemal Bey ve Nigar Hanım’ın köşkleri için kurulan müzeye verilen isim nedir?

A) Nigar Hanım ve Kemal Bey Müzesi

B) Sümbüllü Köşk Müzesi

C) Nigar Hanım ve Kemal Bey Vakfı Sümbüllü Köşk Müzesi

D) Nigar Hanım ve Kemal Bey Sümbüllü Köşk Müzesi

18. Kemal Bey hangi hastalığa yakalanmıştır?

A) Böbrek yetmezliği      B) Felç      C) Kalp      D) Kanser

19. Nigar Hanım, Kemal Bey’den kaç gün sonra öldü?

A) 10     B) 15     C) 20     D) 25

20. Çocukların projesi sonucunda kurulan şirketin adı nedir?

A) Boğazlar Şirketi

B) Boğaz Elektrik Şirketi

C) Boğazlar Elektrik Anonim Şirketi

D) İstanbul ve Çanakkale Boğazlar Elektrik Anonim Şirketi

1.A     2.B     3.C     4.D     5.A     6.B     7.C     8.D     9.A     10.A     11.B     12.C     13.D     14.A     15.A     16.B     17.C     18.D     19.A     20.C

Belki bunları da beğenirsin...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir